I ELFTE TIMMEN

Klimatmanifestationen ”Earth hour” utbrister i en överväldigande kraftfull symbolhandling denna afton. För att demonstrera för politiker och makthavare att vi tar miljöfrågan på stort allvar, och således vill att politiker och makthavare ska göra likaledes, tvingar vi oss själva att på initiativ av Världsnaturfonden uthärda halva Fångarna på fortet i skenet av stearinljus istället för i skenet av lågenergilampor. Hur nu en politiker ska tolka och använda det i sin fortsatta kamp för framgångsrika globala klimatförhandlingar? Och hur mycket energi krävs egentligen för att produktionsmässigt möta det plötsligt eskalerande behovet av stearinljus?

Att medelst nedsläckning av de mest iögonfallande ljusarmaturerna i lägenheten visa sitt enorma miljöengagemang för grannarna kan misstänkas för de flesta hyreshusinvånare vara viktigare än att energiförbrukningen faktiskt begränsas, eller att en ledande politiker görs uppmärksam på förfarandet. Passande nog kan uppvisningen gentemot grannen antagligt ha betydligt större effekt, om än bara symbolisk sådan, än vad mörkläggningen har på den minskade energiförbrukningen, och inte ens med en politiker som närmsta granne kan man anta att nästa kommunfullmäktige blir särskilt mycket grönare än det förra.

I Uppsala satsar man tydligen stort på klimatfrågorna genom att exempelvis skapa en fossilfri kollektivtrafik till år 2020. Det låter visserligen en aning diskriminerande att förbjuda åldringar att åka buss, och hur det skulle gynna miljön att låta pensionärer istället transporteras till PRO-mötet via färdtjänst övergår min klimatsmarthet med ganska god marginal.

De egentliga makthavarna när det gäller just energiförbrukningen är väl i själva verket vi som direkt eller indirekt förbrukar den mesta energin. Att då försöka förmå världens politiker att utveckla sätt att förbruka lika mycket eller mer energi till mindre grad av negativ klimatpåverkan ter sig som en onödigt bucklig omväg. Som den miljökämpe jag är fortsätter jag att cykla till jobbet och låter min aktivism kulminera i en alldeles egen ”Earth hour” som är fullständigt påverkanslös mot vår miljö, och som inträffar den 31:a mars mellan klockan 02.00 – 03.00.

 

Please follow and like us:

1 svar på ”I ELFTE TIMMEN

  1. Kompatybilność mobilnego oprogramowania śledzącego jest bardzo dobra i jest kompatybilna z prawie wszystkimi urządzeniami z Androidem i iOS. Po zainstalowaniu oprogramowania śledzącego w telefonie docelowym można przeglądać historię połączeń, wiadomości z rozmów, zdjęcia, filmy, śledzić lokalizację GPS urządzenia, włączać mikrofon telefonu i rejestrować lokalizację w pobliżu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *